Cipirian Ciucu a semnat astăzi contractul de finanțare pentru cel mai mare proiect de mediu și de management integrat al deșeurilor din București

Pentru un oraș mai curat, mai puțin sufocat de deșeuri. O Capitală unde să învățăm să reciclăm și să aruncăm selectiv cât mai mult.

Ciprian Ciucu, președintele PNL București și primarul Sectorului 6, a semnat astăzi contractul de finanțare pentru cel mai mare proiect de mediu și de management integrat al deșeurilor din București, alături de ministrul liberal al Investițiilor și Proiectelor Europene, Ioan Marcel Boloș.

„Sunteți primul sector din București care semnați contractul cu noi. E un proiect important atât ca valoare, cât și ca impact pentru locuitorii Sectorului 6. Vă felicit pentru implicare”, a spus demnitarul.

130 DE MILIOANE DE LEI, CEL MAI VALOROS PROIECT PE DEȘEURI
Proiectul se ridică la 130 de milioane de lei, dintre care 86 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Restul banilor vin de la bugetul local, din care TVA-ul de 20 de milioane de lei va fi recuperat.
Acesta presupune instalarea a 886 de ghene moderne care vor fi amplasate anul viitor în tot Sectorul 6.

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: „În Sectorul 6, se va începe efectiv colectarea separată de la populație, pe patru fracții. A fost o perioadă extrem de agitată, o muncă formidabilă: identificarea terenurilor, astfel încât să nu treacă pe dedesubt rețele de utilități, s-au făcut studii geotehnice, topografice, autorizații de mediu, autorizații de construire, totul ca să smulgem acești bani de la UE, bani care puteau fi accesați de încă de acum zece ani.
Cu sprijinul Agenției de Dezvoltare Intercomunitară de la nivelul Bucureștiului, am depus acest proiect la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Banii obținuți trebuie să fie cheltuiți până la finalul anului 2023”
.

Prin acest proiect, se va reuși protejarea mediul, deoarece va fi deviată o mare parte a deșeului de la groapa de gunoi, dar se vor câștiga și bani la bugetul local, din reciclare.

CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE GHENELE MODERNE
✔️ Cele 886 de puncte de colectare separată sunt în proximitatea tuturor blocurilor din Sectorul 6.
Fiecare punct are patru pubele: pentru plastic/metal, pentru hârtie/carton, pentru deșeurile bio (frunze, plante, resturi de legume și fructe) și pentru deșeuri reziduale;
✔️ Sunt ușor de folosit, igienice și estetice;
✔️ 143 sunt supraterane și 743 sunt subterane, îngropate, ceea ce înseamnă că sub cele patru coșuri de inserție există patru containere mari, amplasate într-o cuvă de beton.
Firma de salubritate are acces automatizat la deșeuri, grație unui sistem modern de ridicare a capacului.
✔️ Alte 8.645 pubele cu o capacitate de 120 litri vor fi adăugate din zonele de case;
✔️ Sticla va fi colectată în alte 12 centre zonale separate, având în vedere că este compusă în principal din sticlă de ambalaj, care își va reduce mult cantitatea, în cursul anului viitor, odată cu implementarea sistemului garanție – returnare;
✔️ Punctele de colectare separată din Sectorul 6 vor fi date în folosință la finalul anului 2023.