PNL Bucuresti a fost gazda reuniunii comune a Comisiilor pentru Cultură PNL de la nivel central și București

La inițiativa doamnei Diana Baciuna, Prim-vicepreședinte PNL București și Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii și a domnului Alexandru Muraru, deputat în Parlamentul României și Președinte al Comisiei pentru Cultură a PNL, a avut loc o dezbatere interesantă despre încurajarea inițiativelor private în domeniul artei și, în special, a artei contemporane, despre nevoile și provocările actuale ale pieței de artă, dar și despre relația artist – instituții și despre modalitatea în care promovăm efectiv cultura românească, atât în interiorul granițelor țării, cât și înafara lor.

Am avut onoarea să avem alături de noi invitați speciali, precum domnul Liviu Jicman, Președinte al Institutului Cultural Român, și domnul Alexandru Bâldea, cofondator al Artmark și reprezentant al Asociației Comercianților de Opere de Artă din România.

De asemenea, au fost prezenți alături de noi și doamna Irina Dumitrița Solomon, Secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, domnul Daniel Șandru, Președinte executiv al ICCMER, domnii Mihai Firică și Radu Carp, reprezentanți ai TVR, domnii Costin Hazarian și George Nicolaie, consilieri generali PNL, precum și experți în cadrul domeniului cultural.

În cadrul dezbaterii, a fost abordat și proiectul de Cod al Patrimoniului, din perspectiva patrimoniului cultural național mobil. Specialiștii PNL din domeniul culturii au ridicat problema unor limitări normative care s-ar institui în măsura în care Codul ar fi adoptat în forma ultimei sale publicări în vederea consultării.

Concluziile dezbaterii au fost clare: considerăm absolut necesară o atenție sporită asupra nevoilor artiștilor și asupra facilitării valorificării oportunităților, pe de o parte, pentru a încuraja promovarea culturii românești și, pe de altă parte, pentru a oferi mai mult sprijin artiștilor și pieței de artă din România.

Comisiile au setat repere ferme, direcții de acțiune și un plan bine stabilit, astfel încât, după Sărbătorile Pascale, să demarezne modificările legislative în acord cu subiectele abordate.